Wat is de Energiebespaarlening?

Wat is de Energiebespaarlening?

Als u energiebesparende maatregelen in uw woning aanbrengt, kunt u als huiseigenaar tegen een lage rente geld lenen bij het Energiebespaarfonds. Met de Energiebespaarlening kunt u zonder spaargeld uw energierekening omlaag brengen. U kunt de Energiebespaarlening aanvragen voor zonnepanelen als u meer dan 1 verduurzamingsmaatregel wilt toepassen in uw woning (denk aan zonnepanelen + warmtepomp of zonnepanelen + HR glas). Het bedrag van zonnepanelen in het totale geleende bedrag mag namelijk niet meer dan 75% zijn.

De Energiebespaarlening uitgelegd

De Energiebespaarlening is een landelijke regeling. Het rentetarief van de lening staat vast tijdens de looptijd van de lening. Het rentepercentage is hoger bij het lenen van hogere bedragen. De looptijd hangt af van het bedrag dat u leent. Voor een lening van €5.000,- is dit 7 jaar, voor een lening van €10.000,- 10 jaar en voor een lening van €15.000,- is dit 15 jaar. De rente van de lening is voor de meeste woningeigenaren fiscaal aftrekbaar. De lening is een annuïteiten lening. Dat betekent dat u aan het einde van de looptijd de volledige lening heeft terugbetaald. Over de hele looptijd betaalt u hetzelfde bedrag per maand. Alleen het aandeel rente en aflossing verschuift gedurende de looptijd.

De Rijksoverheid heeft het Energiebespaarfonds opgericht. De oprichting hiervan is afgesproken in het Woonakkoord en het Energieakkoord. Hiermee wordt energiebesparing mogelijk voor heel veel woningeigenaren. In het fonds zit 300 miljoen euro voor duurzame leningen. De overheid draagt 75 miljoen euro bij, de Rabobank en ASN Bank hebben de overige 225 miljoen euro ingelegd. De opbrengst van de leningen stroomt terug in het Energiebespaarfonds, waardoor het fonds zichzelf in stand houdt.

Welke maatregelen vallen onder de Energiebespaarlening?

Als woningeigenaar kunt u een Energiebespaarlening gebruiken voor 14 duurzame maatregelen: onder andere zonnepanelen, gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, isolerend glas, een zuinige cv-ketel of warmtepomp, en een zonneboiler. Het is ook mogelijk de kosten voor een maatwerkadvies voor energiebesparing mee te financieren. U kunt meer dan één maatregel financieren (bijvoorbeeld zonnepanelen + hybride warmtepomp + vloerisolatie). Zoals hierboven reeds genoemd, is het mogelijk maximaal 75 procent van het geleende bedrag te gebruiken om zonnepanelen aan te schaffen. Het bedrag dat u kunt lenen ligt tussen de €2.500,- en €25.000,-. Als u uw woning helemaal energiezuinig of zelfs energieneutraal (nu-op-de-meter) wilt maken, kunt u tot maximaal €65.000,- lenen.

Energiebespaarlening of Duurzaamheidslening

Er zijn verschillen tussen de Energiebespaarlening van de Rijksoverheid en de Duurzaamheidslening van uw gemeente. Meestal is de Duurzaamheidslening gunstiger dan de Energiebespaarlening. De rente van de Duurzaamheidslening is op dit moment voor bedragen boven 5.000,- lager dan bij de Energiebespaarlening. Daarnaast moet u als u alleen zonnepanelen wilt aanschaffen dus ook een andere maatregel nemen. Dat maakt het lastiger. Wij raden u dan ook altijd aan om eerst te kijken naar de duurzaamheidslening van de gemeente. Pas als blijkt dat dit geen optie is kunt u de energiebespaarlening overwegen.

[fusion_button link=”/wat-is-de-duurzaamheidslening” text_transform=”” title=”” target=”_self” link_attributes=”” alignment=”” modal=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=”” color=”default” button_gradient_top_color=”” button_gradient_bottom_color=”” button_gradient_top_color_hover=”” button_gradient_bottom_color_hover=”” accent_color=”” accent_hover_color=”” type=”” bevel_color=”” border_width=”” border_radius=”” border_color=”” border_hover_color=”” size=”” stretch=”default” icon=”” icon_position=”left” icon_divider=”no” animation_type=”” animation_direction=”left” animation_speed=”0.3″ animation_offset=””]Meer informatie over de duurzaamheidslening [/fusion_button]