Wat is de Duurzaamheidslening?

Uw woning duurzaam maken wordt volop gestimuleerd van de overheid. Omdat de gemeenten hoge doelstellingen opgelegd hebben gekregen vanuit Den Haag zijn de meesten daar actief mee bezig. Op dit moment hebben veel gemeenten een fonds (pot met geld) waaruit woningeigenaren geld kunnen lenen voor de aanschaf van zonnepanelen tegen een zeer aantrekkelijk rente (van meestal 1,6%).

De benaming verschilt nog wel per gemeente. Dit kan zijn:

  • Duurzaamheidslening
  • (Persoonlijke) stimuleringslening
  • Toekomst Bestendig Wonen Lening Consumptief

De duurzaamheidslening uitgelegd.

De duurzaamheidslening is een fonds binnen uw gemeente wat ingezet wordt om eigenaren van bestaande woningen te stimuleren om te investeren in verduurzaming. De duurzaamheidslening kunt u gebruiken voor de installatie van zonnepanelen, een warmtepomp, zonneboiler of isolatie. Welke vernieuwingen onder de regeling vallen verschilt, maar zonnepanelen vallen er vrijwel altijd onder.

Om een duurzaamheidslening te kunnen aanvragen moet u aan enkele voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden verschillen ook per gemeente. Het minimale bedrag waarvoor u mag lenen is €2500,-. In de meeste gemeenten is de looptijd 10 jaar en betaalt u maandelijks een vast bedrag gedurende de looptijd. Het rentepercentage is meestal 1,6%, maar ook hier mogen gemeenten van afwijken. Tussentijds aflossen mag boetevrij in bedragen vanaf € 250,-. Sommige gemeente hebben nog aanvullende voorwaarden zoals een maximale WOZ-waarde. De lening is een annuïteitenlening, het bedrag per maand is gedurende de hele looptijd gelijk. Binnen dit vaste bedrag verschuift het aandeel rente en aflossing gedurende de looptijd. U krijgt hiervan jaarlijks een opgave. Het bedrag aan rente is belastingaftrekbaar voor uw inkomstenbelasting.

De opbrengst van de lening stroomt bij de meeste gemeente terug in het fonds waardoor het zichzelf in stand houdt.

Begeleiding in de aanvraag van de duurzaamheidslening

Omdat de duurzaamheidslening wordt gefaciliteerd door de lokale overheid is de manier waarop u de aanvraag moet indienen per gemeente verschillend. Alles op Groen begeleidt veel van onze klanten bij de aanvraag van hun duurzaamheidslening bij de aanschaf van zonnepanelen.

Rebecca kent inmiddels goed de weg bij veel gemeenten. Het past bij ons om u te helpen. We willen namelijk dat zoveel mogelijk mensen duurzaam bezig zijn. Zo bouwen we met elkaar aan een leefbare wereld van morgen. Heeft u vragen of komt u ergens niet uit, neem dan vooral contact met ons op. Om het gemakkelijk te maken hebben we per gemeente het aanvraagproces uitgewerkt. Kijk hieronder of uw gemeente er ook onder valt.