Minder energieverbruiken? Hoe dan?

We willen duurzamer worden als land. Maar het schiet nog niet erg op. Daarom een pleidooi om minder energie te verbruiken. We zijn bezig om het hele land vol te bouwen met windmolens en zonnepanelen. We discussiëren over biomassa. Maar ondertussen zijn we massaal stroom aan het verbruiken op een manier die niet meer van deze tijd is.  

Minder energie verbruiken, waarom dan? 

Aangezien nog geen 10% van ons energieverbruik op dit moment duurzaam is, is het effect van 10% minder energie verbruiken echt enorm. Dat kan veel sneller dan 10% meer duurzame energie opwekken.  

Minder energie verbruiken, hoe dan? 

Wat opvalt in mijn werk is dat verbruik weinig te maken heeft met gedrag. Juist de klanten die enorm duurzaam proberen te zijn, verbruiken vaak heel veel stroom. Dit komt omdat ze het zonde vinden om een wasmachine van 25 jaar oud te vervangen. Of lampen te vervangen voordat ze kapot gaan. Jonge gezinnen in een nieuwbouwhuis, die in hun hectische bestaan amper letten op hun stroomverbruik blijken tot hun eigen verbazing enorm zuinig te zijn. 

Het zit hem vaak in verkeerd duurzaam gedrag. De wasmachines van 25 jaar geleden vragen simpelweg 3 keer zoveel energie als een moderne wasmachines. Hetzelfde geld voor de koelkast van 20 jaar oud en de spaarlamp die er 10 jaar geleden ingedraaid is. In een huis waar alles nieuw is, verbruik je met gemak de helft minder energie.  

Vervang alle lampen voor Led-lampen  

 • Elke lamp die je vervangt van gloeilamp naar Led bespaart per jaar 20 kWh. Dit komt neer op 0.5% van uw verbruik. Doe dit voor 20 lampen en u bespaart 10% op uw totale verbruik.  
 • Ook spaarlampen en lampen die amper aanstaan kunt u gerust vervangen. Ledlampen zijn 3 tot 4 keer zuiniger dan een spaarlamp. 
 • 20 kWh staat gelijk aan 4,80 euro. Een ledlamp koop je al voor 1 euro. Maar ook een ledlamp van 10 euro is binnen 2,5 jaar terugverdient. 

Zet een stekkerblok met schakelaar bij uw tv, muziekinstallatie, spelcomputer 

 • Hiermee bespaart u 2% op uw jaarverbruik. 
 • Dit staat gelijk aan 10 kilo steenkolen die niet verbrand hoeven te worden. 
 • U bespaart met 1 stekkerblok zo’n 15 euro per jaar.  

Was zoveel mogelijk op kort programma 

 • Wasmachines hebben tegenwoordig een lang grondig programma (1 kWh of meer), een langzaam zuinig programma (0,75 tot 1 kWh) en een kort programma (0,5 kWh). Zoals u ziet is kort wassen veel zuiniger. Het scheelt ook veel water. Daarnaast is onze kleding vaak niet enorm vies, dus is een grondig programma gewoon overbodig. 
 • De besparing hangt af van hoeveel u wast.  
 • Zorg daarnaast dat de wasmachine netjes vol zit en was op lage temperaturen. 

Zet de vaatwasser zoveel mogelijk op kort programma 

 • Voor de vaatwasser geld ongeveer hetzelfde energieverbruik als voor de wasmachine. Vaak spoelen we de vaat toch al even voor onder de kraan. Dan is een grondig programma, energiezuinig of niet, overbodig. Een kort programma is afdoende. 
 • Als u de vaatwasser elke dag aan heeft, dan scheelt dit op jaarbasis 175 kWh. Oftewel 5% van een gemiddeld verbruik. Dit komt neer op 10 cent per wasbeurt, oftewel 36,50 euro per jaar.  

Heeft u tweede koelkast die u nagenoeg niet gebruikt, doe deze weg of vervang deze voor een nieuwe. 

 • Een koelkast van 20 jaar oud vraagt evenveel stroom als uw wasmachine, soms nog veel meer. Zeker als de koelkast ijs maakt en bromt. Het verbruik kan dan soms oplopen tot 25% van het totale verbruik oftewel 150 euro aan stroomkosten.  
 • Een ingebouwde koelkast vervangen is niet zo gemakkelijk, maar een losse koelkast vervangen is simpel. 
 • Het voelt gek om een werkend apparaat te vervangen. Milieu Centraal heeft berekend dat het al lonend is voor het milieu om een koelkast van 7 jaar oud te vervangen voor een nieuwe. Een koelkast van 15 jaar oud kunt u dus met een gerust hart vervangen. 

Koop nooit een apparaat met A-label 

Een A label klinkt zuinig, maar dat is het helemaal niet. Tegenwoordig is A++++ ook mogelijk. Het verschil tussen label A en A++++ is even groot als het verschil tussen label E en label A. (en label E zou dus eigenlijk label i moeten krijgen). Ditzelfde geld voor het label van uw huis!  

Vaak staat er bij hoeveel kWh het apparaat naar verwachting zal verbruiken. Daarmee kunt u, als u van rekenen houdt, zelf uitrekenen in hoeveel jaar u de eventuele extra investering terugverdient. Een koelkast van 50 euro duurder, is met een extra +binnen een paar jaar terugverdient. Vaak is deze dan ook nog eens stiller.  

Met deze waslijst aan ideeën kunt u met gemak 10% minder stroom verbruiken. Waarschijnlijk nog veel meer. Succes!