Kenniscentrum
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Woning verkopen met zonnepanelen

Als u uw woning te koop zet en van plan bent te verhuizen, is het belangrijk om na te denken over de zonnepanelen op uw huidige woning. In deze blog leggen we u uit wat u in acht moet nemen voordat u de huissleutel voor de laatste keer omdraait, zodat u verrassingen voor zichzelf en de nieuwe eigenaar kunt voorkomen.

Verkoop de zonnepanelen samen met de woning

U kunt het zonnepanelensysteem samen met de woning verkopen aan de nieuwe eigenaar. Neem het bedrag van het zonnepanelensysteem op in de vraagprijs van de woning. Zonnepanelen hebben een positief effect op de waarde van uw woning. Vertel daarom altijd een taxateur dat u zonnepanelen hebt. Deel daarbij specificaties zoals de installatiedatum, het type zonnepaneel en de gemiddelde jaaropbrengst.

Als u de zonnepanelen hebt gefinancierd met een lening, zoals de duurzaamheidslening van de SVn of een LenderSpender lening, hoeft u zich geen zorgen te maken. U kunt de lening in één keer boetevrij aflossen met de meerwaarde van de woning.

Controleer de garantievoorwaarden van de zonnepanelen

Zonnepanelen, omvormers en onderstellen worden meestal geleverd met productgarantie. Bij omvormers van Enphase krijgt u bijvoorbeeld 25 jaar productgarantie. Controleer altijd voordat u de koopakte voor de woning definitief maakt de garantievoorwaarden. Zo voorkomt u mogelijk onverwachte kosten.

Er bestaat een kans dat de fabrikant van uw zonnepanelen en omvormers persoonsgebonden garantie aanbiedt. Dit is wettelijk toegestaan onder de voorwaarde dat deze garantie overdraagbaar is. De fabrikant mag hiervoor eenmalig een bedrag in rekening brengen. Het is gebruikelijk dat de garantieoverdracht en de licentie voor de monitoringsapp in een eigendomsoverdracht zijn opgenomen. Een eigendomsoverdracht kost tussen de 150 en 250 dollar, afhankelijk van de fabrikant. Heeft u een installatie met Enphase micro-omvormers? Dan kunt u via dit artikel meer te weten komen over hoe u het systeem kunt overdragen aan de nieuwe bewoners.

Laat in de koopakte opnemen dat eventuele kosten voor de garantieoverdracht van zonnepanelen, omvormers en andere zaken die gerelateerd zijn aan de zonnepanelen voor rekening van de kopende partij zullen zijn. Zo weet de nieuwe eigenaar zeker dat hij op de hoogte is van eventuele bijkomende kosten.

Internetaansluiting en zonnepanelen

Als u verhuist, zult u uiteraard ook uw contract opzeggen voor internet en televisie. Dit betekent dat de omvormer ook geen verbinding meer heeft. De monitoringsapp zal dan geen actuele gegevens meer ontvangen.

Houd er rekening mee dat een omvormer zonder wifi-verbinding vaak nog wel elektriciteit opwekt, hoewel het moeilijk te zeggen is hoeveel kWh. Ook kan het zijn dat u een eventuele storing niet opmerkt. Bovendien stellen sommige fabrikanten voorwaarden aan het gebruik van de monitoringsapp, zoals een actief internetabonnement. Controleer daarom altijd de voorwaarden van de fabrikant voordat u verhuist.

Breng de nieuwe bewoner er van op de hoogte dat hij of zij zelf de verbinding moet herstellen. Dat is heel eenvoudig. De nieuwe bewoner logt in op de omvormer en voert het nieuwe wifi-kanaal en -wachtwoord in. Geef de nieuwe bewoner gerust onze contactgegevens door. Waar nodig helpen wij de nieuwe bewoner graag even op weg.

Zonnepanelen en het energiecontract

Als u verhuist, is het ook belangrijk om na te denken over het energiecontract. Als u het contract hebt afgesloten voor een bepaalde periode, moet u dit opzeggen voordat u verhuist. Houd er rekening mee dat er opzegkosten kunnen zijn.

Het is ook mogelijk om het energiecontract over te dragen aan de nieuwe eigenaar. Zo hoeft hij niet op zoek naar een nieuw contract en weet hij zeker dat hij genoeg stroom heeft. Zorg ervoor dat dit in de koopakte wordt opgenomen, zodat de nieuwe eigenaar zich hierop kan voorbereiden.

Als u de zonnepanelen niet mee wilt verkopen met de woning, kunt u overwegen om ze te verwijderen voordat u verhuist. Dit kan in sommige gevallen voordelig zijn, bijvoorbeeld als u een oudere installatie heeft die niet meer zo efficiënt is. Maar houd er rekening mee dat dit kosten met zich meebrengt, zoals de verwijderingskosten en eventuele reparatiekosten.

Inhoudsopgave