Kenniscentrum
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Woning verkopen met zonnepanelen

Jullie woning staat te koop. Er zijn verhuisplannen. Hoe zit het eigenlijk met de zonnepanelen die op jullie huidige woning liggen? In deze blog vertellen we je wat je, wat betreft de zonnepanelen, niet moet vergeten voordat je de huissleutel voor de laatste keer omdraait. Zo voorkom je verrassingen voor jezelf, en de nieuwe bewoner.

Zonnepanelen verkopen met de woning

Het zonnepanelensysteem kun je met de woning mee verkopen aan de nieuwe eigenaar. Neem het bedrag van het zonnepanelensysteem mee in de vraagprijs van de woning. Zonnepanelen hebben een positief effect op de waarde van je woning. Vertel daarom altijd een taxateur dat je zonnepanelen hebt. Deel daarbij specificaties zoals de installatiedatum, het type zonnepaneel en de gemiddelde jaaropbrengst.

Als je de zonnepanelen gefinancierd hebt met een lening zoals de duurzaamheidslening van de SVn of een LenderSpender lening, is er niets aan de hand. Met de meerwaarde van de woning kun je de lening in één keer boetevrij aflossen.

Check de garantievoorwaarden van de zonnepanelen

Zonnepanelen, omvormers en onderstellen worden meestal geleverd met productgarantie. Bij omvormers van Enphase krijg je bijvoorbeeld 25 jaar productgarantie. Check altijd voordat je de koopakte voor de woning definitief maakt de garantievoorwaarden. Zo voorkom je mogelijk onverwachte kosten.

Er bestaat een kans dat de fabrikant van jouw zonnepanelen en omvormers persoonsgebonden garantie aanbiedt. Dat is wettelijk toegestaan onder de voorwaarde dat deze garantie over te dragen is. Hiervoor mag de fabrikant eenmalig een bedrag in rekening brengen. Het is gebruikelijk dat de garantieoverdracht en de licentie voor de monitoringsapp in een eigendomsoverdracht zijn opgenomen. Een eigendomsoverdracht kost tussen de 150 en 250 dollar, afhankelijk van de fabrikant.

Laat in de koopakte opnemen dat eventuele kosten voor de garantieoverdracht van zonnepanelen, omvormers en overige aan de zonnepanelen gerelateerde zaken voor rekening van de kopende partij zullen zijn. De nieuwe bewoner kan dan nooit achteraf stellen dat hem niet vertelt is dat er bijkomende kosten zijn.   

Internetaansluiting en zonnepanelen

Als je verhuist zeg je uiteraard je contract op voor het internet en de televisie. Dat betekent dat de omvormer ook geen verbinding meer heeft. De monitoringsapp krijgt dan geen actuele gegevens meer door.

Belangrijk om te weten is dat een omvormer zonder wifi-verbinding vaak nog wel elektriciteit opwekt. Alleen is het lastig te zeggen hoeveel kWh. Ook kun je een eventuele storing slecht opmerken. Daarnaast stellen sommige fabrikanten een actieve internetverbinding als harde garantievoorwaarde.

Breng de nieuwe bewoner er van op de hoogte dat hij of zij zelf de verbinding moet herstellen. Dat is heel eenvoudig. De nieuwe bewoner logt in op de omvormer en voert het nieuwe wifi-kanaal en -wachtwoord in. Geef de nieuwe bewoner gerust onze contactgegevens door. Waar nodig helpen wij de nieuwe bewoner graag even op weg.

Hoe zit het met de BTW?

De BTW van de aanschafwaarde van de zonnepanelen kan teruggevraagd worden bij de belastingdienst. Waarschijnlijk heb jij hier na de installatie ook gebruik van gemaakt. Het terugvragen van de BTW gebeurt op basis van de KOR, de kleine ondernemersregeling. Bij de belastingdienst sta je daarom geregistreerd als ondernemer met een eigen KvK nummer.

Ga je in de toekomst dus nog eens zonnepanelen kopen of ben je van plan om een eigen onderneming te starten? Dan kan het verstandig zijn om dit KvK nummer op te laten heffen. Neem hiervoor contact op met de belastingdienst of met je tussenpersoon. In alle andere gevallen hoef je niets te doen en kun je de situatie laten zoals deze is.

Ga je meteen zonnepanelen aanschaffen voor je nieuwe woning? Wees je er bewust van dat je niet twee keer op jouw naam de BTW kunt terugvorderen. Dit kan wel op naam van je partner mits hij of zij niet ook al geregistreerd staat bij de Kamer van Koophandel. Zijn jullie alle twee ondernemers? Dan onderzoeken we samen graag welke opties er nog zijn. Neem gerust contact met ons op.

Inhoudsopgave