Kenniscentrum
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Hoe fix ik zelf de status “Micro-omvormers rapporteren niet”?

Benodigde tijd: 45 minuten.

Ziet u in de Enlighten app de melding “Microinverters not reporting”, betekent dit dat één of meerdere micro-omvormers niet rapporteren aan de Envoy. Deze foutmelding komt vaak voor als de afstand tussen de meterkast en de Envoy te groot is of als er ruis op de stroomdraden is tussen de micro-omvormers en de Envoy.

Als micro-omvormers niet rapporteren hoeft dat niet te betekenen dat zij geen vermogen opwekken. Het probleem zit hem meestal in de communicatie. Als er sprake is van elektrische ruis (zie stap 3) lost het probleem zich vaak vanzelf op. Zodra de verbinding is hersteld zullen de micro-omvormers hun interne geheugen gaan synchroniseren met Enlighten. Zo kunt u alsnog zien hoeveel stroom u heeft opgewekt.

Als deze foutmelding vaker voorkomt of als de storing langer dan 48 uur aanhoudt, kunt u met onderstaande handleiding zelf het probleem oplossen. Meestal is het niet nodig om een onderhoudsmonteur langs te laten komen.

Lees altijd voordat u begint aan de handelingen de hele beschrijving door.

 1. Controleer hoe uw Envoy is aangeslotenEen Envoy kan op verschillende manieren worden aangesloten. Sommige Envoy’s hebben een stekker die in een stopcontact zit. Nieuwere Envoy’s worden geleverd met voedingsdraad die rechtstreeks in de meterkast aangesloten wordt. In het tweede geval kunt u stap 2 overslaan.
 2. Heeft u een Envoy met een stekker?Sluit de Envoy aan op een stekkerdoos zo dicht mogelijk bij de meterkast. De Envoy mag niet in een verdeelstekkerdoos zijn aangesloten waarop andere apparaten zijn aangesloten. Ook het verplaatsen van de Envoy naar een andere plek kan leiden tot deze foutmelding.
 3. Controleer of er elektrische ruis wordt veroorzaaktZorg ervoor dat er geen andere apparaten zijn aangesloten op dezelfde groep als de Envoy. Als een van de volgende apparaten hetzelfde circuit gebruikt als de Envoy, verplaats ze dan naar een ander circuit.

  Veel voorkomende storende apparaten zijn:
  – Stekkerdozen en overspanningsbeveiligingen
  – UPS (uninterruptible power supply) of back-upbatterijen
  – Aanraaklampen
  – Batterijladers of AC-adapters zoals die worden gebruikt voor opladers voor mobiele telefoons en laptops, vooral voor oudere apparaten
  – Zware roterende motoren in apparaten zoals ventilatoren, koelkasten, diepvriezers of waterpompen
  – Werkplaatsuitrusting zoals een kolomboormachine, tafelzaag, houtfrees of schaafmachine.
  – Elektronische ongediertebestrijding
  – Oudere of defecte compacte fluorescentielamp (CFL) die in uw huis is geïnstalleerd, interferentie veroorzaken.

Alhoewel de kans vrij klein is kan de melding ‘Micro-omvormers Rapporteren Niet’ worden veroorzaakt door een defecte micro-omvormer of een probleem met de bekabeling. Herstelt het systeem zich niet binnen 30 minuten nadat u bovenstaande stappen succesvol doorlopend hebt? Neem dan contact op met de klantenservice.

Volgende Over- en onderdimensionering uitgelegd
Inhoudsopgave