Wat is het risico van brand met de zonnepanelen?

Wat is het risico van brand met de zonnepanelen?

Zonnepanelen gaan zelden in de brand. Soms komt dit wel in het nieuws. Het meerendeel hiervan blijkt te gebeuren bij zogenaamde in-dak (‘in roof’) systemen. Brand wordt vooral veroorzaakt door een gebrekkige installatie. Een paar punten die wij u adviseren om op te laten:

  • Zorg dat een erkende (liefst Zonnekeur) gecertificeerde installateur de installatie uitvoert.
  • Kies A-merk kwaliteit die voldoen aan strenge veiligheidseisen.
  • Laat je installatie inspecteren. Dit kan gelijk met het schoonmaken. Een visuele inspectie is vaak al voldoende om te zien of alles nog veilig is.
  • Heeft u een centrale omvormer, zorg dan voor voldoende ruimte rondom. Net als andere elektrische apparaten moet de omvormer haar warmte op een veilige manier kwijt kunnen raken.
  • Wij leggen kabels veilig en uit het zicht aan. Zorg dat dit ook gedurende de hele levensduur zo blijft. Dus buiten het bereik van kinderen en/of huisdieren laten.

Het risico van brand met zonnepanelen is klein als u met bovenstaande punten rekening houdt. Mocht er toch iets voorvallen, dan is het goed te weten dat zonnepanelen onder uw opstalverzekering vallen als ze nagelvast aan het huis zitten. Ze zijn dus ook verzekerd tegen brand. Het is belangrijk om bij uw opstalverzekering te melden dat u zonnepanelen heeft. Meestal worden de zonnepanelen automatisch verzekerd door uw verzekeraar. Liggen de zonnepanelen op een plat dak op een onderstel, dan zitten ze niet nagelvast aan het huis. Check de verzekering dan bij uw opstalverzekering. Vaak dekt deze ook zonnepanelen op een plat dak. Mocht dit niet zo zijn, dan vallen ze vaak onder uw inboedelverzekering. Neem hiervoor contact op met uw verzekeringsagent / verzekeringsmaatschappij.