Zijn zonnepanelen verzekerd binnen uw opstalverzekering?

Zijn zonnepanelen verzekerd binnen uw opstalverzekering?

Het kan gebeuren dat de natuur schade veroorzaakt aan uw zonnepanelen. Zeker nu we steeds meer extremen van het weer zien. Denk aan een tak van die grote beuk die bij de buren in de tuin staat. Of een bui met hagelstenen zo groot als een tennisbal. Dan is het goed te weten dat uw opstalverzekering schade aan zonnepanelen meestal dekt.

Altijd doorgeven aan uw opstalverzekering

Het is belangrijk om zodra u de zonnepanelen op uw dak heeft contact op te nemen met uw verzekering of tussenpersoon. In de meeste gevallen vallen zonnepanelen en de omvormer na aanmelding, zonder verhoging van de premie onder uw verzekering. In sommige gevallen zal er een kleine aanpassing in de premie nodig zijn. Doorgaans wordt schade door brand, onweer, hagel, water en bliksem gedekt.

Opstalverzekering dekt zonnepanelen

Zonnepanelen op een schuin dak zitten vast aan uw woning ( ‘aard-en-nagelvast’ in verzekeringsjargon). Is dit het geval, dan worden zonnepanelen gedekt door uw opstalverzekering. Dit geldt overigens voor alle spullen die aan uw woning vast zitten. Deze regel geldt voor bijna iedere verzekeraar. Voor de meeste verzekeringen vallen zowel de zonnepanelen als de omvormer onder de opstalverzekering.
 Let op:  er zijn verzekeraars die vinden dat het zonnesysteem onder de inboedelverzekering valt. Dan zijn er beperkende voorwaarden. Navragen is daarom belangrijk. Sinds een aantal jaren gebeuren er in ons land, met name in Groningen, aardbevingen. Omdat ze onvoorspelbaar zijn en de schade flink hoog kan zijn, zijn dit soort natuurverschijnselen uitgesloten van verzekering. Dat geldt voor onder andere de inboedelverzekering en de opstalverzekering.

Verzekering bij een plat dak

Zonnepanelen op een plat dak zitten meestal niet ‘aard en nagelvast’ aan de woning. Het is belangrijk om te controleren bij uw verzekeringsmaatschappij of dit ook gedekt is door de verzekering (bij zowel uw opstal- als inboedelverzekering). Als dit niet zo is, check dan de voorwaarden wanneer dit wel zo is. Wij hebben bijvoorbeeld bij een woning eens met een staalkabel de zonnepanelen aan de woning bevestigt zodat het dan wel onder de verzekering valt.