Hoe vraag ik een Lening Duurzaam Wonen (Consumptief) aan voor zonnepanelen in Rhenen?

De gemeente Rhenen vindt het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuinig en toekomstbestendig worden gemaakt. Daarom biedt de gemeente de mogelijkheid om een lening met gunstige voorwaarden af te sluiten voor het verbeteren van de eigen woning: de lening Duurzaam Wonen. 

De Lening Duurzaam Wonen kunt u aanvragen via het aanvraagformulier op de website van de gemeente. Hier leest u welke gegevens u nodig heeft voor het indienen van een aanvraag.

Als u een aanvraag doet voor een Duurzaam Wonen Lening dient u een specificatie van de te nemen maatregelen en een overzicht van de kosten voor materiaal en arbeid aan de beoordelaar te overhandigen. De beoordelaar van uw aanvraag zal kijken naar het volledige bedrag exclusief de BTW op de offerte. Dit is het maximale bedrag wat u mogelijk zou kunnen lenen. U dient dus voordat u een aanvraag gaat indienen een keuze te maken voor een partij die bij u de zonnepanelen gaat leveren.

Alles op Groen levert zonnepanelen in Rhenen. Vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van onze adviseurs. U ontvangt dan niet alleen een voor de aanvraag geoptimaliseerde offerte maar ook een advies op maat hoe u een zo hoog mogelijk rendement uit uw zonnepanelen zou kunnen krijgen.

De aanvraag van de duurzaamheidslening doet u via een online formulier van de gemeente Rhenen. U komt bij het formulier door in te loggen met uw DigiD. Als het huis op naam van u en uw partner staat moeten jullie deze allebei ondertekenen met DigiD.

Log in volgens de instructies zoals op de inlogpagina staat vermeld. Zodra u bent ingelogd wordt u naar een omgeving gebracht van de gemeente. Hier kunt u uw aanvraag voorbereiden en vervolgens verzenden.

Vul bij elke vraag in wat van toepassing is op uw situatie.


Stap 3 – Leenvorm

Voor zonnepanelen kiest u de leenvorm “Stimuleringslening Consumptief”


Stap 4 – Maatregelen

Vul als duurzaamheidsmaatregel “zonnepanelen” in.

Vul de door u gekozen leverancier in als uitvoerder van de werkzaamheden.

Voor een zonnepanelen-installatie is in de meeste gevallen geen vergunning nodig. Heeft u een monumentaal pand of wilt u de zonnepanelen in een weiland plaatsen, dan kunt u voor de zekerheid even contact opnemen met de gemeente of met Alles op Groen.


Stap 5 – Totaalbedrag invullen

In Rhenen is het bedrag dat u kunt lenen tussen de €2500 en de €30000 euro, inclusief BTW. Het maximale bedrag dat u kunt lenen is het totaalbedrag op uw offerte inclusief de BTW. Op het formulier vult u het totale offertebedrag in. Dat wil zeggen inclusief de btw. Vervolgens vult u daaronder het bedrag in dat u wilt lenen, namelijk het totaalbedrag exclusief de BTW.

De BTW betaalt u eerst zelf. Als particulier kunt u de BTW op zonnepanelen terugvragen. Dit duurt ongeveer 2 tot 4 maanden. Meer over BTW teruggave bij zonnepanelen.


Stap 6 – Start- en einddatum

Vul bij start- en einddatum van de werkzaamheden een voorlopige datum in binnen een termijn van 2 maanden na de aanvraag. Dit kan later nog worden aangepast als er een definitieve installatiedatum voor de zonnepanelen is ingepland.


Stap 7 – Bijlagen

De beoordelaar van gemeente Rhenen vraagt bij de aanvraag om een volledig getekende offerte van de gekozen leverancier van de zonnepanelen. Deze kunt u als bijlage uploaden.

De offerte van uw zonnepanelen-leverancier is vaak zodanig opgesteld dat deze integraal kan worden bijgevoegd. Zeker als u een offerte van Alles op Groen heeft kunt u er vanuit gaan dat u de beoordelaar hiermee voldoende informeert.


Stap 8 – Controleren en versturen

Nadat u het formulier heeft ingevuld kunt u hem ondertekenen. Controleer voordat u alles verstuurd of u alle bijlagen hebt toegevoegd


Ingestuurd, en dan?

Nadat u het aanmeldformulier heeft opgestuurd zal de beoordelaar van de gemeente kijken of alles volledig en juist in ingevuld. Daar kan even wat tijd overheen gaan voor u een reactie krijgt. U krijgt een van de volgende reacties:

Afgekeurd – Als de gemeente uw aanvraag afkeurt, ontvangt u een brief waarin de beoordelaar van de gemeente zijn besluit toelicht. Mogelijk voldoet u niet aan de voorwaarden, is de aanvraag incompleet of is de pot met geld op.

Goedgekeurd – U ontvangt per post een toewijzingsbrief. In deze toewijzingsbrief wordt uitgelegd hoe u bij het SVn kunt aanvragen. Deze aanvraag dient u binnen 8 weken na de toewijzing vanuit gemeente Rhenen. Het SVn beoordeelt of de duurzaamheidslening toegekend kan worden aan u. Dit kan uitsluitend digitaal gedaan worden.

De stichting SVn regelt de financiële afhandeling van de leningen. Deze stichting beoordeelt uw aanvraag opnieuw.