Hoe kan ik de BTW terugkrijgen van mijn zonnepanelen?

BTW teruggave op zonnepanelen

Als u als particulier zonnepanelen koopt kunt u de BTW op de hele installatie van de zonnepanelen terugvragen van de belastingdienst. Een Nederlandse particulier die zonnepanelen op zijn woning heeft laten monteren is in principe ondernemer voor de BTW, indien de energie ook wordt terug geleverd aan het net. De BTW op aanschaf en montage van de zonnepanelen kan de particuliere BTW ondernemer daarom van de Belastingdienst terug vragen. U dient enkel een forfait af te dragen aan de belastingdienst van 20,- per 1.000wp vermogen van uw zonnepanelen installatie.

Waarom is het mogelijk de BTW terug te krijgen?

De Oostenrijkse Meneer Fuchs had op zijn woning zonnepanelen laten monteren. Hij was van mening dat hij de BTW op de zonnepanelen kon terugvragen omdat hij het opwekken en leveren van energie als een economisch activiteit zag. Hij heeft tot aan de hoogste rechter in Europa geprocedeerd en het Europese Hof gaf hem gelijk. Volgens het Europese Hof bent u ondernemer voor de BTW als u met regelmaat diensten levert waar u een vergoeding voor krijgt. Als u zonnepanelen heeft, wordt ook een deel van de opgewekte energie aan de energiemaatschappij geleverd, waar u een vergoeding voor krijgt. Deze wordt op uw energienota verrekend.

Hoe kan ik de BTW terugkrijgen?

U kunt dit zelf via de website van de belastingdienst. U dient een aanvraag in en volgt het proces wat daarvoor op de website van de belastingdienst staat. Wij werken samen met de Centrale BTW Teruggave (CBT), zij kunnen dit ook voor u regelen. Zij kunnen alle BTW op de aankoop en installatie van uw zonnepanelen terugvragen. De registratie, de administratie, de BTW-aangiften, vrijstelling en de teruggaaf worden dan voor u verzorgd. De fiscus stort intussen, binnen 3-5 maanden na het verzoek, de BTW terug op uw bankrekening. De CBT doet een beroep op goedkeuringen zodat u in de jaren na de BTW teruggave geen BTW meer hoeft te betalen over de opgewekte energie en u verder niet meer wordt ‘lastig gevallen’ door de Belastingdienst.

De jaren na de BTW teruggave. Wat dan? Kleine ondernemersregeling!

In principe dient in de jaren na de aanschaf elk jaar BTW betaald te worden. Wanneer de totale BTW op de factuur voor de zonnepanelen minder is dan € 2.500,- dan hoeft er geen BTW terugbetaald te worden de volgende jaren. Dit betekent dat er geen administratie bijgehouden hoeft te worden en er ook geen aangiften meer gedaan hoeven te worden.

Als het BTW bedrag hoger is dan 2.500,- adviseren wij contact op te nemen met de Centrale BTW Teruggave (CBT). Zij kunnen uw persoonlijke situatie goed beoordelen en u passend adviesgeven.

Advies en hulp bij het terugvragen van BTW

Wij helpen u graag bij het terugvragen van de BTW. Wij leggen u graag uit wat wij weten. Als uw situatie te specifiek is, zullen wij u vragen contact op te nemen met de Centrale BTW Teruggave (CBT). Als u hen vraagt de BTW teruggave te verzorgen, zijn hier kosten aan verbonden.  Deze zijn uiteraard veel lager dan het voordeel wat u behaald door het BTW bedrag terug te krijgen.

Mocht u zonnepanelen bij Alles op Groen aanschaffen, dan zorgen wij dat de CBT het terugvragen van de BTW gratis verzorgd. Wij doen dat omdat we graag zoveel mogelijk mensen willen stimuleren hun woning te verduurzamen. Dat is onze missie. Wij gaan voor het met elkaar bouwen aan een leefbare wereld.