Wat is salderen?

Wat is salderen?

Als u geïnteresseerd bent in zonnepanelen of ze zelfs al hebt, bent u het begrip salderen waarschijnlijk wel tegengekomen. Maar wat is dit nou precies?

Zonnepanelen wekken in de zomer veel energie op. Die energie moet ergens naartoe. Het opslaan van deze energie kost veel geld. Daarom hebben we in Nederland afgesproken dat we deze energie terug mogen leveren aan het net. In ruil daarvoor krijgen we gratis energie op momenten dat de zonnepanelen (te) weinig energie leveren. Dit zal vooral in de avonden zijn, maar ook in de winter.

Wat vind de overheid van salderen?

Dat is een gewetensvraag. Op elektriciteit zit enorm veel belasting. Ongeveer 75% van de prijs van 1 kWh gaat naar de overheid. Als iedereen zijn eigen stroom opwekt dan betekent dit dat de overheid minder inkomsten heeft. Tegelijkertijd wil en moet Nederland duurzamer worden. Dat kost geld.

Kortom salderen is niks anders dan uw energie leveren aan het net als u teveel opwekt en dit weer verbruiken als u minder verbruikt. Uw energie leverancier is verplicht uw totaal opgewekte stroom af te trekken van uw totaal gebruikte stroom. op de jaarrekening wordt dit tegen elkaar weggestreept en betaalt u het juiste bedrag.