Van het gas af. Wat nu?

We gaan van het gas af. Dat is zeker. Hoe we dat gaan doen, daar is nog weinig over bekend. Althans zo lijkt het. Daarom willen we u een beeld geven van de mogelijke opties waarmee uw huis van het gas af zal gaan.

Wees gerust, u heeft genoeg tijd

Veel mensen  denken dat ze al binnen 5 of 10 jaar van het gas af moeten. Sommigen kopen snel nog een nieuwe cv-ketel omdat ze denken dat die verboden gaan worden over een paar jaar. We kunnen u gerust stellen. We hebben tot 2050 om van het gas af te komen. En zitten op dit moment in de voorbereidingsfase. Gemeenten maken plannen om  wijk per wijk van het gas af te gaan. Of uw wijk over 5 jaar of over 30 jaar aan de beurt is, hangt af van verschillende factoren. Denk aan de leeftijd van de woningen in de wijk, de mate waarin woningen geïsoleerd zijn en de beschikbaarheid van alternatieven zoals een warmtenet. De komende drie jaar zal per wijk bekend worden hoe deze van het gas af zal gaan.

Als we alle opties naast elkaar leggen komen we tot drie manieren om van het gas af te komen.

1. Warmtenetten

Ook wel stadsverwarming genoemd. Er wordt warm water gemaakt op een centrale plaats in een wijk. Dit warme water stroomt naar de huizen en komt binnen bij de voordeur. De bron kan duurzaam zijn (hout, restwarmte van een fabriek, grondwarmte), maar ook niet duurzaam (gas gestookt). Warmtenetten zien we nu met name bij nieuwbouw. Het uitrollen van een warmtenet is erg kostbaar. Warmtenetten zijn ideaal voor nieuwbouw of voor oude wijken. Dit laatste omdat oude huizen erg lastig te isoleren zijn.

In Ede (waar wij vandaan komen) ligt een warmtenet op hout, dat komt van de bossen op de Veluwe. De papierfabriek in Renkum moet warmte gaan leveren op basis van grondwarmte (zgn. geothermie). Dit moet delen van Wageningen, Veenendaal, Bennekom en Ede van warmte gaan voorzien.

2. Warmtepompen

Warmtepompen zijn een nieuwe standaard voor nieuwbouw. Een warmtepomp is volledig elektrisch. Het is even een investering. Maar als hij er eenmaal staat is een warmtepomp goedkoop in het gebruik. Voor bestaande huizen is een warmtepomp interessant. Maar dan praten we nog wel over een hybride warmtepomp.

Om volledig van het gas af te komen moet een warmtepomp erg sterk zijn. Dit komt omdat we af en toe een hele koude winter hebben. Je wilt dan niet afhankelijk zijn van een straalkacheltje. Een warmtepomp is erg traag. Dat is voor veel mensen wennen. Ook warm water kan hij niet snel maken. Daarom is een boilervat nodig. Hierdoor neemt de hele installatie best veel ruimte in.

3. Groen gas

Groen gas wordt op kleine schaal gemaakt uit de gassen van mest (mestvergisting). In de toekomst zal groen gas ook gemaakt worden met stroom. Met elektriciteit kan waterstof gemaakt worden. Dit waterstof kan omgezet worden naar een gasvorm. Dit gas is ook geschikt om door de huidige gasleidingen te laten stromen. Zo merk je als consument niet dat je bent overgestapt naar groen gas. Het Nadeel hiervan is dat waterstof op grote schaal nog amper wordt gemaakt. Ook moeten er enorm veel windmolens en zonnepanelen bijkomen. Want de waterstof moet natuurlijk wel groen worden opgewekt. Het voordeel van waterstof is dat het te vervoeren is. Het is niet ondenkbaar dat waterstof van windmolenparken op zee of vanuit de Sahara of Saudi Arabië naar Europa vervoerd zal gaan worden. Dit moet dan omgezet worden naar groen gas. U kunt zich voorstellen dat het maken van een dergelijk netwerk jaren zal gaan duren.

Wij verwachten dat groen gas uit waterstof het sluitstuk zal zijn om van het gas af te komen. Zeker voor oude binnensteden is dit een mooie oplossing. Het gas zal niet goedkoop zijn. Vandaar dat de bovenstaande opties de voorkeur hebben. De vraag is ook of de huidige gasleidingen tegen die tijd ook niet aan vernieuwing toe zijn.

Wat kunt u nu al doen om minder gas te verbruiken?

Energie zal duurder gaan worden. Zorg daarom dat u zo min mogelijk gebruikt. Dat is de beste besparing.

  1. Isoleren. Dit is de basis. Als je een beetje handig bent kan je zelf de vloer of zolder isoleren. Kieren dichtmaken, een tochtstrip rond de deuren en isolatie rondom de leidingen kan je zeker zelf doen.
  2.  Elektrisch koken. Vervang dit zodra u de keuken vervangt.
  3. Zonnepanelen. Uiteindelijk zal elk huis zonnepanelen moeten krijgen om voldoende energie op te wekken om het gas (en benzine en diesel) te vervangen. Ook zorgt het voor lage woonlasten.
  4. Oude apparaten vervangen. De makkelijkste tip zijn ledlampen. Deze zijn 10 keer zo zuinig dan gloeilampen, maar ook 4 keer zo zuinig dan spaarlampen. Dus vervangen. Ook als ze niet stuk zijn.
  5. Inzicht krijgen in uw verbruik. Heeft u een slimme meter, download dan een app, u ziet dan op elk moment hoeveel u verbruikt. Waarschijnlijk zijn niet uw kinderen, maar uw oude apparaten de reden dat uw verbruik hoger is dan gemiddeld.
  6. Nieuw gedrag aanleren: We kennen allemaal de bestaande tips, trek een trui aan, zet de verwarming een graadje lager. In de praktijk is verandering erg lastig. Het helpt om jezelf en jouw gezin te belonen. Samen een dag weg met het geld dat je bespaard is een mooie stimulans om zuiniger te leven.
  7. Hybride warmtepomp: De komende jaren zult u hier steeds meer over horen. Deze warmtepomp is goedkoop in aanschaf en kan uw gasverbruik halveren.

Klik hier voor meer informatie over zonnepanelen en/of een warmtepomp