Dat is een hele lastige vraag. Er is de prijs van elektriciteit zelf. Dit ligt rond de 6 cent. Daarbovenop komt belasting a 15 cent. In totaal betalen we dus 21 cent per kWh. Wij verwachten dat de kale prijs voor elektriciteit de komende jaren zal stijgen. Dit komt doordat de vraag naar elektriciteit harder toeneemt dan het aanbod. Met name elektrische auto’s en warmtepompen gaan zorgen dat de vraag naar elektriciteit de komende 15  jaar zal verdubbelen. In 2030 zijn alle kolencentrales in Nederland gesloten. Dus we moeten met zonnepanelen en windmolens, een heleboel extra energie gaan opwekken. We hebben ook nog gascentrales. Maar door de ontwikkelingen in Groningen is de verwachting dat de gasprijs enorm zal gaan stijgen.

Tegelijkertijd verwachten we dat de overheid de belasting op elektriciteit zal gaan verlagen. De belasting op gas, benzine en diesel zal stijgen. Op die manier worden elektrische auto’s en warmtepompen goedkoper om te gebruiken.

Onze verwachting is dat de totale prijs van energie rond de 21 cent per kWh zal blijven liggen.

Voor de investering in zonnepanelen is het niet de vraag of u de investering terugverdient. De vraag is eerder hoe vaak u de investering terugverdient. Zal dit 2, 3 of 4 keer zijn? Nu is dit vaak 3 tot 4 keer. Dat geeft een mooi rendement. Als de energieprijs stijgt zal dit rendement toenemen. Als deze zakt zal het rendement lager zijn. Maar dan zult u de zonnepanelen alsnog prima terugverdienen. En vooral zult u hiervan profiteren doordat het milieu niet onnodig wordt aangetast.

Klik hier om een afspraak in te plannen met een van onze adviseurs