Kenniscentrum
< Alle onderwerpen
Afdrukken

Sneeuw op zonnepanelen: wat moet ik doen?

Als u zonnepanelen heeft, is het normaal dat de opbrengst af en toe fluctueert. Dit kan bijvoorbeeld komen door wisselende weersomstandigheden, zoals bewolking of regen. Maar wat als het sneeuwt en uw zonnepanelen helemaal bedekt zijn met sneeuw? Moet u zich dan zorgen maken dat uw panelen niet goed werken of zelfs beschadigd raken?

In de meeste gevallen hoeft u u geen zorgen te maken als het sneeuwt en uw zonnepanelen zijn bedekt met sneeuw. Zonnepanelen zijn gemaakt van duurzame materialen en zijn ontworpen om te functioneren in verschillende weersomstandigheden. In feite zullen de meeste panelen zonder problemen blijven werken, zelfs als ze bedekt zijn met sneeuw.

Er zijn echter een paar dingen waar u rekening mee moet houden als het sneeuwt en uw zonnepanelen zijn bedekt met sneeuw:

  • Zorg ervoor dat de sneeuw niet te hoog op de panelen ligt. Als de sneeuw te hoog op de panelen ligt, kan dit ervoor zorgen dat ze minder efficiënt werken. Als dit het geval is, kunt u overwegen om de sneeuw zachtjes weg te vegen met een zachte borstel. Houd er wel rekening mee dat u dit zachtjes moet doen om de panelen niet te beschadigen.
  • Controleer regelmatig de opbrengst van uw zonnepanelen. Als u merkt dat de opbrengst plotsklaps is gedaald of helemaal nul is, kan dit wijzen op een probleem met de panelen. In dit geval is het verstandig om contact met ons op te nemen om te vragen of er iets mis is.

Als het sneeuwt en uw zonnepanelen zijn bedekt met sneeuw, hoeft u u dus niet direct zorgen te maken. In de meeste gevallen zullen de panelen zonder problemen blijven werken. Als u echter merkt dat de opbrengst plotsklaps is gedaald of helemaal nul is, is het verstandig om contact met ons op te nemen om te vragen of er iets mis is.

Inhoudsopgave